Televizyon Programlarındaki Şiddetin Yetiştirme Etkisi: Konya Lise Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma - Hasan Hüseyin Taylan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Televizyon programlarındaki şiddetin Lise öğrencileri üzerindeki yetiştirme etkisinin incelendiği bu araştırmada, televizyon programlarındaki şiddetin yetiştirme etkisi, Gerbner ve arkadaşlarının Kültürel Göstergeler Projesi kapsamında ortaya çıkan Yetiştirme Kuramıaçısından ele alınmıştır. Çalışmada, Ortaöğretim öğrencilerinin televizyon izleme pratiklerinin, öğrencilerin sosyal gerçekliğe ilişkin algılamaları acımasız ve tehlikeli dünya algısı, şiddet algısı, suç korkusu, toplumdaki şiddetin ve toplumdaki suçlu oranının tahmini üzerindeki etkisinin ortaya konmasıamaçlanmaktadır. Konya İl Merkezindeki Ortaöğretim Okullarınıtemsilen seçilen sekiz lisede öğrenim gören 640 öğrenci üzerine soru formu yardımıyla uygulanan saha araştırmasında elde edilen veriler, SPSS yardımıyla Ki-Kare, T-Testi, Hiyerarşik Çoklu Regresyon Analizi ve Lojistik Regresyon Analizi istatistik teknikleriyle yorumlandı. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; Lise öğrencilerinin televizyonu çok izleyenlerinin az izleyenlerden; daha fazla acımasız ve tehlikeli dünya algısına, daha fazla şiddet algısına, daha fazla suç korkusuna sahip olduğu; toplumdaki şiddet oranınıve toplumdaki suçlu oranınıdaha fazla gösterdiği; Televizyon izleme süresi, Kurtlar Vadisi Pusu dizisini izleme pratikleri çok izleyenlerin hiç izlemeyenlere ve az izleyenlere göre ve cinsiyet erkeklere göre kızlar acımasız ve tehlikeli dünya algısıüzerinde yetiştirme etkisi gösterdiği ve Televizyon izleme süresi ve Kurtlar Vadisi Pusu dizisini izleme pratikleri çok izleyenlerin hiç izlemeyenlere ve az izleyenlere göre ve cinsiyet erkeklere göre kızlar suç korkusu üzerinde yetiştirme etkisi gösterdiği tespit edilmiştir.