Психолінгвістичні особливості розвитку аудіювання фразеологізмів у дітей старшого дошкільного віку - Іnna Мysаn (Психолінгвістика)
Стаття присвячена опису психолінгвістичних особливостей розвитку аудіювання фразеологізмів в україномовних дітей старшого дошкільного віку. Вони отримані експериментальним шляхом на основі обсервації дитячого мовлення. Виявлення особливостей сприймання і розуміння дошкільниками фразем здійснювалося при використанні авторської методики дослідження стану та рівнів розвитку розуміння дітьми фразеологічних одиниць. Мета цієї методики полягає у виявленні того, як у дошкільників відбувається проникнення в переносне значення фразеологізму. Згідно з цією методикою дітям пропонується висловитися про те, як вони розуміють подані їм для сприймання ФО. Якщо у них є утруднення в експлікації смислів, тоді їм пропонується для вибору кілька варіантів тлумачень фразеологізмів, серед яких перше є правильним (переносне значення), друге – у прямому значенні, а третє – з випадковим асоціативним значенням. Психолінгвістичний аналіз відповідей дітей з використанням різних емпіричних методів (спостереження над мовленням дітей, семантичний аналіз висловлювань дітей, контент-аналіз, тестування, опитування дітей, метод оцінки розуміння переносного значення ФО) дозволив виокремити чотири рівні розвитку аудіювання ФО у дітей старшого дошкільного віку: достатній, середній, недостатній, потенційний. До достатнього рівня розвитку аудіювання ФО віднесено тих дітей, які засвідчували розуміння переносного значення фразем не шляхом пояснення їх значення, а лише у спосіб вибору фразеологічного значення із наданих їм варіантів значень, серед яких були і такі, у яких виявлялося розуміння прямого значення слів-компонентів ФО. До середнього рівня розвитку аудіювання ФО віднесено тих дітей, які в переважній більшості розуміли денотативне значення слів-компонентів ФО, але не пояснювали переносного значення фразеологізмів. Проте вони були здатні виявити фразеологічне значення із числа поданих їм варіантів значень. До недостатнього рівня розвитку аудіювання ФО віднесено початкове його становлення у тих дітей, які були здатні пояснювати деякі прямі значення слів-компонентів ФО. При сприйманні ФО у більшості з них виникали випадкові асоціації, далекі від переносного значення. Окрему групу складало аудіювання дітей з потенційним його розвитком. Вони зовсім не розуміли фразеологічного значення; у всіх випадках вербальної взаємодії з ними – мовчали. Дітей, розвиток аудіювання ФО, яких можна було б віднести до високого рівня, не було виявлено. У статті детально описані психолінгвістичні особливості розвитку аудіювання ФО у дітей старшого дошкільного віку.