Використання рідкокристалічних сполук в якості антифрикційних та протизношувальних присадок до мастильних матеріалів мобільних машин - Воронін С.В.; Аношкіна Н.М.; Горбачов М.В.; Куп’янський С.Д. (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил)
В статті розглянуто перспективні рідкокристалічні речовини, наведені їх хімічні і фізичні властивості, обґрунтовано доцільність їх застосування в якості присадок до мастильних матеріалів мобільних машин. Проведено пошук та аналіз вже існуючих досліджень застосування рідкокристалічних присадок. Вплив холестеричних рідких кристалів на процес тертя вивчено в не повній мірі. Обрано напрямок подальших досліджень, а саме пошук раціональних концентрацій холестеричних рідкокристалічних присадок в мастильних матеріалах машин та механізмів.