„Obraz” w „Powiększeniu” – problem fokalizacji - Wojciech Michera (Kwartalnik Filmowy)
Pierwsza część pracy przedstawia krótko problem „fokalizacji”, kategorii narratologicznej sormułowanej w latach 70. w pracach G. Genette’a, a zwłaszcza M. Bal (która podkreśla, że fokalizacja i narracja to operacje niezależne), a także pokrewne pojęcie „intrygi” (plot) pochodzącej z koncepcji Petera Brooksa. W części drugiej autor analizuje słynną scenę z filmu Michelangelo Antonioniego Powiększenie – sekwencję fotograficznej rekonstrukcji wydarzeń – traktując ją jak metaforę "obrazu filmowego". Pokazuje rolę, jaką w tym dyskursie narracyjnym odgrywa fokalizacja, zarówno wewnętrza, jak i zewnętrzna. W tej ostatniej widzi jednak nie tyle narzędzie określonej ideologii, ile (na wzór Lacanowskiego Spojrzenia) ośrodek fundamentalnej niekonkluzywności.