ДЕФИНИЦИЈА ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛИТЕТА У НЕМАЧКОЈ - Наталија Лукић (Српска правна мисао)
У раду се анализира дефиниција организованог криминалитета у Немачкој. Како Кривични законик Немачке не одређује овај појам, најпре су разматрани теоријски и практични приступи у његовом дефинисању. Са друге стране, кривично законодавство познаје инкриминацију организовања злочиначких удружења, али је појам криминалне организације Закоником неодређен и уместо тога препуштен тумачењу судске праксе. Одатле произлази да је питање да ли једно удружење испуњава услове за постојање поменутог кривичног дела веома значајно, пре свега ради правне сигурности. У раду је такође представљен и криминолошки аспект организованог криминалитета у Немачкој имајући у виду да су се поменути теоријски и практични приступи у његовом дефинисању умногоме ослањали на резултате емпиријских истраживања о феноменолошким и етиолошким цртама организованог криминалитета.