Serum Crp Düzeylerinin Lomber Dejeneratif Hastalık Şiddetini Belirlemedeki Rolü - Yaşar Karataş (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Bu çalışmanın amacı polikliniğe başvuran kronik bel ağrılı hastaların serum CRP düzeyi ile hastalık derecesinin arasında ilişki olup olmadığını belirlemektir.Gereç ve Yöntem: Veriler hastane veri sisteminden retrospektif olarak elde edilerek yapılmıştır, Beyin ve Sinir cerrahisi polikliniğine başvuran 54 hastanın serum CRP düzeyleri taranarak elde edilmiştir. Hastalar medikal tedavi alan grup n=14 , spinal stenoz tanısı ile tek taraflı yaklaşımla bilateral mikro dekompresyon yapılan grup n=19 ve mikro diskektomi yapılan grup n=21 olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Üç grup hastanın serum CRP düzeyleri arasında farklılık olup olmadığı Kruskal Wallis yöntemi ile karşılaştırılmış ve hangi gruplar arasında istatistiksel farklılık olup olmadığını belirlemek için One-Way Post Hoc testi uygulanmıştır.Bulgular: Bu çalışmadayaş ortalaması 40 olan 54 hasta 23’ ü erkek 31’i kadın incelenmiştir. CRP değerlerini Kruskal Wallis testi ile karşılaştırdığımızda hem medikal tedavi uygulanan hasta grubu ile mikrodiskektomi yapılan hasta grubu hem de medikal tedavi uygulanan hasta grubu ile unilateral yöntemle bilateral dekompresyon yapılan hasta grubu arasında farklılık olduğu görüldü p=0.05 .One-Way Post Hoc testi ile medikal tedavi verilen bel ağrılı hastalar ile cerrahi uygulanan gruplar arasında anlamlı istatistiksel farklılık olduğu görüldü p