Projektowanie Plastyczne Elementu Rozciąganego Osłabionego Otworem - W. Zowczak (Engineering Transactions)
Praca zawiera analizę teoretyczną i wyniki doświadczeń dotyczące zadania na kształtowanie pasma rozciąganego z otworem. W części teoretycznej omówiono różne rozwiązania tego problemu metodą nośności granicznej. Następnie opisano doświadczenia przeprowadzone na młocie Charpy'ego, w celu oceny przydatności tej metody do projektowania elementów konstrukcyjnych poddanych obciążeniom udarowym.