БЮДЖЕТНЕ РЕГУЛЮВАННЯ В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНИХ ТА СОЦІАЛЬНИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ - Олексій Осика (Економіка та суспільство)
У статті досліджено теоретико-методологічні засади бюджетного регулювання в Україні в умовах соціально-економічних трансформацій, що спричинені зовнішньою агресією, руйнуванням інфраструктури, зростанням потреб сектору безпеки та оборони у фінансуванні, а також необхідністю підтримки соціально вразливих верств населення. Визначено, що в таких умовах, бюджетне регулювання набуває формату, що орієнтований на забезпечення макрофінансової стабільності, оперативне фінансування оборонних і соціальних функцій держави та відновлення критичної інфраструктури. Проаналізовано роль зовнішнього фінансування у структурі покриття дефіциту бюджету, мобілізації ресурсів і підтримці економічної стабільності. Проаналізовано сучасні інституційні, функціональні та структурні особливості бюджетного регулювання з урахуванням екстреної мобілізації доходів, оптимізації трансфертів, розвитку ринку воєнних облігацій та інтеграції міжнародної допомоги. Доведено, що сучасне бюджетне регулювання потребує багаторівневої інтеграції кризових та стабілізаційних функцій для забезпечення довгострокової фінансової стійкості України.