ЩОДО ПОТРЕБ ЗАСТОСУВАННЯ ТЕОРІЇ ПРАВОВОЇ ФІКЦІЇ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ «КРИПТОВАЛЮТА» - О.П. ПОДЦЕРКОВНИЙ; Л.С. МОГИЛ (Економіка та право)
Стаття присвячена правовому аналізуванню поняття криптовалюти у контексті потреб узгодження правових та економічних її характеристик. Зроблено висновок про потребу визначення криптовалюти в правовому вимірі на основі загальних кваліфікаційних ознак, які дали б змогу з певною мірою спрощення спрямувати національну правову систему, порядок фінансового контролю та правила господарювання на регулювання відносин щодо емісії та обігу криптовалют. В основу такого підходу покладене застосування юридичної фікції та кваліфікацію криптовалюти різновидом майна. Визначені особливості криптовалют стосовно фіатних та електронних грошей. Запропоновано визнавати криптовалюту з урахуванням теорії правової фікції взаємозамінним різновидом віртуального активу у формі шифрованого електронного запису, емісія та облік якого виконується децентралізовано на основі технології розподіленого реєстру та криптографічних алгоритмів, що є об’єктом речових прав і може виконувати обігові і накопичувальні функції.