6754 SAYILI BİLİRKİŞİLİK KANUNU’NA GÖRE BİLİRKİŞİNİN DENETİMİ NETİCESİNDE UYGULANABİLECEK DİSİPLİN YAPTIRIMLARI - Mustafa Okur (Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi)
6754 Sayılı Bilirkişilik Kanunu ile bilirkişilik müessesesi kurumsal bir yapıya kavuşturularak bilirkişilerin bu kurumsal yapı altında faaliyet göstermelerine yönelik düzenlemeler getirilmiştir. Bu çerçevede bilirkişilik sicil ve listeleri oluşturulmuş, bilirkişilik faaliyetlerinin bilirkişilik mevzuatına uygun, etkili, verimli, kaliteli bir şekilde işleyişinin sağlanması için de bilirkişinin denetim ve disiplinine ilişkin kurallar getirilmiştir. Yeni kurumsal yapılanmada bilirkişilerin denetimine ilişkin görev bilirkişilik bölge kurullarına verilmiş, denetimlerin re-sen veya başvuru üzerine yapılabileceği belirtilmiştir. Bilirkişilik Kanunu’nun “Bilirkişilik sicilinden ve listesinden çıkarılma” başlıklı 13. maddesinde doğrudan adlandırılmasa da disiplin suçu teşkil eden fiil ve davranışlar ile bu disiplin suçlarının işlenmesi halinde bunlara uygulanacak disiplin cezaları belirlenmiştir. Bilirkişilik mevzuatına göre yapılacak denetimler neticesinde disiplin suçu teşkil eden fiil ve davranışların tespiti halinde, bunların faili olan bilirkişiler hakkında disiplin yaptırımlarının uygulanmasına karar verilecektir. Bilirkişilik mevzuatında “sicil ve listeden çıkarma”, “bir yıla kadar geçici geçici süreyle listeden çıkarma” ve “uyarma” şeklinde üç disiplin yaptırım türü belirlenmiştir. Bilirkişilik sicil ve listelerine kayıtlı olmayan kişiler bakımından da tek bir yaptırım türü olarak “bilirkişilik yapmaktan yasaklanma” yaptırımı öngörülmüştür. Bilirkişilik Kanunu’na göre bilirkişilere uygulanan bu disiplin yaptırımları dışında, bir meslek odasına bağlı olarak veya kamuda memur olarak çalışan bilirkişiler hakkında tabi oldukları mevzuat kapsamında başkaca disiplin yaptırımlarının uygulanmasına da karar verilebilecek-tir.