Maraton İzleyiciliğinden Aşırı İzlemeye: Netflix’in İzleme Alışkanlıklarına Etkisi - Burcu Gumus (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Netflix, medyanın üretim ve dağıtımında büyük değişimleri tetikleyerek “talebe bağlı görüntü” (VOD)dönemini başlatırken, izleyicilerin de televizyon ve sinema izleme alışkanlıklarında farklılaşmalaryaratmış ve bu durum izleyicilerin “aşırı izleme” pratiğini geliştirmesine neden olmuştur. DolayısıylaNetflix, bugüne kadar alıştığımız televizyon programlarının lineer yapısının değişmesine nedenolurken, izleme deneyiminde de büyük değişimlerin yaşanmasını sağlamış ve bu yönüyle hemeleştirilmiş hem de takdir edilmiştir. Bu çalışma, Netflix’in dünya çapında neden olduğu izlemealışkanlıklarındaki değişimin Türkiye’deki etkisini ortaya koymayı hedeflemektedir. Makalede öncelikleizleyici çalışmalarındaki temel yaklaşımlar tarihsel açıdan değerlendirilmiş ve dijital çağda izleyicilerinrolü kavramsal olarak ortaya konmuştur. Sonraki kısımlarda çalışma kapsamında Türkiye’deki Netflixkullanıcılarının aşırı izleme alışkanlıklarının yanı sıra, izleyicilerin Netflix’e ilişkin duygu, düşünce vedeğerlendirmeleri nitel araştırma yöntemiyle analiz edilmiştir. Bu doğrultuda, Nisan – Aralık 2020tarihleri arasında 50 katılımcıyla derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Edinilen bulgular sonucunda,katılımcıların genelinin Netflix tercihi nedeniyle televizyon seyretmediği ve Türkiye’deki Netflixkullanıcılarının da aşırı izleme alışkanlığına sahip olduğu tespit edilmiştir.