Toplumsal Değişme Bağlamında Bilginin Değişimi Ve Dönüşümü The Change And Conversion Of The Information In Terms Of The Social Change - Yasemin Apalı (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bugüne kadar sosyologlar tarafından kimi zaman sosyolojik teoriler kimi zaman da toplumsal dinamikler temel alınarak çok farklı şekillerde tanımı yapılan toplumsal değişme, insanoğlunun var olduğu her zamanda ve her mekanda mevcuttur. Ancak toplumsal değişme, her toplumda aynı seyirde olmamakta; bazı toplumlarda hızlı bazı toplumlarda yavaş, bazı toplumlarda yapıcı bazı toplumlarda ise yıkıcı bir rol üstlenmektedir. Önceleri sanayi toplumu yani modern toplum olarak nitelendirilen sonra post modern sonrasında ise bilgi toplumu olarak nitelendirilen toplumların geçirdiği evreleri geçirme süreci her toplumda aynı şekilde olmamaktadır. Bilgi çağını yaşadığımız şu günlerde toplumsal değişimin seyri bilgiyi mi etkilemekte yoksa bilgi mi toplumsal değişimden etkilenmekte? Toplumsal bağlamda sahip olduğumuz bilgilerimiz bir şekilde değişmekte ve dönüşmekte ancak bu durumun farkında olunması ya da olunmaması bilginin bir değişme süreci geçirdiğini ortaya koymakla mümkün olacaktır. Toplumsal değişmenin bilgiyi ne şekilde etkilediğini ve bilginin dönüşümünün nasıl gerçekleştiğini gözler önüne sermek bu makalenin amacını oluşturmaktadır.