Lehetséges-e egyáltalán marxi értelemben vett kommunizmus? - Imre Orthmayr (Elpis)
Bence György, Kis János és Márkus György Hogyan lehetséges kritikai gazdaságtan? című, ötven éve készült és betiltott grandiózus műve máig értékes és érvényes. Először a szocialista (kommunista) gazdaság marxi modelljéről nyújtott kritikájukat rekonstruálom. Majd áttérek a marxi kommunizmusfelfogás nem gazdasági összetevőinek kritikai tárgyalására: arra, hogy (1) a primitív társadalmak kommunizmusa nem szolgálhatott mintául a posztkapitalista kommunizmus számára, (2) a közösségek összetartó erejüket nagy mértékben a külső vagy belső ellenségképből merítik, (3) irreális feltételezni az állam, a jog és az erkölcs megszűnését  nagyméretű komplex társadalmakban, és azt is,  hogy az emberek közötti mindenféle konfliktus megszűnhet bennük, (4) az önmegvalósítás és a közösségiség összeegyeztetése problematikus, (5) a mindenki számára lehetséges kreatív önkiteljesítést biztosító társadalom elképzelhetetlen.