Ponovno odkritje ogroženega rumenega porečnika Gomphus flavipes (Charpentier, 1825) v Sloveniji po pol stoletja (Odonata: Gomphidae) - Dušan Šácha; Matjaž Bedjanič (Natura Sloveniae)
Vrsta je bila 15.7.2011 ugotovljena na rokavu reke Mure vzhodno od Petišovcev, SV Slovenija. Prikazana je njena trenutno znana razširjenost v Sloveniji in sosednjih državah. Zaradi statusa zavarovane vrste z Dodatka IV Direktive o habitatih EU ter doslej tudi statusa domnevno izumrle in zavarovane vrste po slovenski zakonodaji avtorja poudarjata, da je treba nujno ohranjati njena bivališča in opraviti nadaljnje terenske raziskave na izbranih območjih v Sloveniji.