İşletmelerde yetenek yönetimi uygulamaları - Emine Gündoğmuş; Pelin Vardarlıer; Fatih Çolak (Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi)
Global hayatta ve iş dünyasında rekabet günden güne artış göstermektedir. Bu rekabet ortamında başarıya ulaşmanın ve ulaşılan başarının sürekliliği, sürdürülebilirliği çok önemli bir hale gelmiştir. Yeniliğe, gelişime, sürdürülebilirliğe olan ihtiyaç, işletmelerin gelecekleri açısından büyük önem kazanmıştır. Bu hızla değişen faktörlere ayak uydurabilmek ve dinamik olmak önemli bir husus haline gelmiştir. Bu gerçekleri dikkate alan işletmelerin değişimin şart olduğu çağda, yönetsel ve kurumsal olarak verimli olmanın ve en önemli paydaşın insan olduğunun da bilincinde olmaları gerekmektedir. İş dünyasındaki bu gelişim ve değişimler yeteneğe, yetenekli iş gücüne, yetenekli insana ilgiyi ve talebi oldukça artırmaktadır. İşletmelerin avantajlı konumda ve işletmelerine uygun yeteneğe sahip olmaları yeterli olmamaktadır. Yetenekli çalışanı işletmeye kazandırdıktan sonra onları elde tutmak, sürekliliği sağlamak, planlı ve stratejik ilerlemek gerekmektedir. Kariyerlerini geliştirebilecekleri ve rahat hissedecekleri bir iş ortamı sağlanmalı, kuruma ve çalışanlara uyum sağlamaları amaçlanmalıdır. Kurumda ve çalışanda performansın artış göstermesi, yetenek yönetimi süreci sonucunda gerçekleştiğinden yetenek yönetiminin etkisi çok büyüktür. Bu kapsamda çalışmanın amacı, yetenek yönetiminin önemini, işletmelerde neden yeteneğe ihtiyaç duyulduğunu ve yetenek yönetimi sürecini açıklamaktır. Bununla birlikte bu çalışmada, işletmelerde uygulanan yetenek yönetimi modelleri ele alınmış, işletmeler için yetenek yönetimi sistemi kurma aşamasında bir rehber niteliği olması hedeflenmiştir. Bu bağlamda mevcut çalışmada, yetenek yönetimi süreci açıklanmış ve işletmelerdeki örnek uygulamalar ve uygulama aşamalarına detaylı bir şekilde yer verilerek yetenek yönetimi uygulamalarına değinilmiştir.