18 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLARIN COVID-19 AŞI KARŞITLIĞI NEDENLERİNİN İNCELENMESİ - Hasan H. Tekin; Salih Karip; Merve Tekin (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Ülkemizde Covid-19 hakkında çok fazla yanlış bilginin dolaşması nedeniyle Covid-19 aşılama çalışmalarına şüphe ile yaklaşılmakta ve aşı olmak istemeyen vatandaşların sayısal çoğunluğu dikkat çekmektedir. Bu çalışma 18 yaş üstü vatandaşların Covid-19 aşı karşıtlığı nedenlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesini amaçlamaktadır. Tanımlayıcı türdeki bu nicel çalışmanın evrenini Konya ilinde yaşayan 18 yaş üstü vatandaşlar örneklemini ise 385 katılımcı oluşturmuştur. Araştırma verileri online platformlar üzerinden toplanmıştır. Elde edilen verilen SPSS 20.0 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Covid-19 aşı karşıtı olan bireylerin koronavirüsü ölümcül bir hastalık olarak görmedikleri; daha çok aşıların yan etkileri, aşıların yabancı üretim olması, deneysel çalışmaların yetersiz olması, koruyuculuğa inanmama, saklama koşulları, aşı fobisi, dini inanca aykırı olmak gibi nedenlerden dolayı Covid-19 aşılarına karşı oldukları; katılımcıların çoğunun Covid-19 aşıları hakkında kısmen bilgi sahibi oldukları, etkili bilgi kaynaklarının sosyal medya, TV kanalları, akademik yayınlar, sağlık otoriteleri gibi kaynaklar olduğu görülmüştür.