İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROL TEKNİKLERİ VE KONTROL GRAFİKLERİNİN MALATYADAKİ BİR TEKSTİL (İPLİK DOKUMA) İŞLETMESİNDE BOBİN SARIM KONTROLÜNE UYGULANMASI - Sait Patır (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Günümüzün küresel rekabet ortamında rekabet üstünlüğünü sağlamak işletmelerin temel hedeflerindendir. Tüm dünyanın küresel bir köye dönüştüğü çağımızda, işletmeleri bu temel hedefine ulaştıracak en önemli araçlardan biri, mamullerin istenilen kalite spesifikasyonlarda üretilmesi ve varsa hatalardan arındırılarak prosesin kontrol altına alınmasıdır. Bu amaçla çalışmamızda istatistiksel proses kontrol teknikleri ele alarak değerlendirilmiş ve Malatya’da iplik üretimi yapan bir tekstil işletmesinin Bobin Sarım Kontrolü için altmış örnek alınarak X ve S kontrol grafikleriyle süreç kontrolü ve örnek noktaların dağılımında tesadüfîlik olup olmadığı araştırılmıştır. Bu çalışma sonunda; kontrol grafikleri yardımıyla prosesin kontrol altında olduğunu ve örnek noktalar dağılımının tesadüfîlik testinde, örnek noktaların dizi sayısının alt ve üst sınırlar arasında kaldığı belirlenmiştir. Bu nedenle proseste sistematik bir hata olmadığı ve örnek noktaların tesadüfî bir dağılış göstermediği ve prosesin kontrol altında olduğu görülmüştür.