ABSCHİED VOM ALTEN SYSTEM - DİE ERWEİTERUNG ERFORDERT DRASTİSCHERE REFORMEN DER EU-INSTİTUTİONEN - Stefan Fröhlich (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
9O'lı yıllarda genişleme ve derinleşme kavramları birbirine alternatif olarak gösteriliyordu. Fakat Aralık 1999'da gerçekleştirilen Helsinki Zirvesinde, 6 yeni devletin tam üyelik müzakerelerinin başlama kararının alınmasından sonra, Avrupa Birliği, genişleme ve derinleşmenin birbirine alternatif kavramlar değil, birbirini tamamlayan kavramlar olduğunun farkına vardı. Genişleme, merkezi ve doğu Avrupa'daki sorumlulukların yerine getirilmesi ve Avrupa'daki muhtemel çatışmaların önlenmesi için zorunlu ve gerekliydi. Derinleşme ise Avrupa Birliği'nin kararlar almakta zorlanmaması ve buna bağlı olarak entegrasyon sürecinin yavaşlamaması için önemliydi. Yukarıdaki konular ile ilgili yeni fikirler ve düşüncelerin ortaya atılmış ve tartışılmış olması bakımından Nice Zirvesi'nin önemi büyüktür.