Принципи літургійної теології Олександра Шмемана: до питання реформ у Православній Церкві - Андрій ДУДЧЕНКО (Богословські роздуми: Східноєвропейський журнал богословʼя)
Анотація Автор розкриває головні принципи, за якими побудована концепція літургійного богослов’я протопресвітера Олександра Шмемана. Вивчення цих принципів важливо для розуміння процесів літургійного оновлення, які дедалі більше поширюються серед церков візантійського обряду в Україні. Основна ознака цього відродження — більш широка і усвідомлена участь вірян у богослужінні, переживання літургії як головної події церкви. Автор показує, яким чином праці Шмемана створюють підґрунтя для можливості подальших реформ.