Wściekłość i wrzask. Studium recepcji „Ładunku 200” Aleksieja Bałabanowa - Paulina Gorlewska (Kwartalnik Filmowy)
Przedmiotem artykułu jest analiza rosyjskiej recepcji Ładunku 200 (Gruz 200, reż. Aleksiej Bałabanow, 2007), która miała miejsce tuż po premierze utworu. Ocena filmu jako utworu artystycznego oraz prawdziwości zawartego w nim obrazu Rosji podzieliła zarówno krytyków, jak i zwykłych odbiorców, stając się tematem debaty społecznej. Analityczna część tekstu, dotycząca interpretacji krytycznych dzieła, jest oparta na historyczno-materialistycznej metodzie badania odbioru utworów filmowych opracowanej przez Janet Staiger. Punktem odniesienia jest w niej ideologia dominująca w polityce historycznej ówczesnej Rosji oraz w klasycznych regułach narracji. Do analizy afektywnych doświadczeń odbiorczych została użyta teoria psychoanalityczna.