VALENȚELE EVALUĂRII PSIHOLOGICE ALE CURRICULUMULUI - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte ale Educatiei)
Articolul dat abordează importanța evaluării psihologice a curriculumului în asigurarea unei educații echilibrate, relevante și eficiente. Analiza a arătat că echilibrul curriculumului este un element central în prevenirea supraîncărcării cognitive și emoționale a elevilor. Curriculumul echilibrat între teorie și activități practice susține dezvoltarea armonioasă a elevilor, permițând o diversificare a competențelor și un interes crescut pentru învățare. În privința relevanței, curriculumul care include conținuturi actualizate și adaptate realităților sociale și economice contemporane a demonstrat că sporește motivația elevilor și îi pregătește mai bine pentru integrarea în societate. În ceea ce privește potențialul, studiul arată că un curriculum centrat pe abilități esențiale, cum ar fi gândirea critică, creativitatea și adaptabilitatea, are un impact pozitiv pe termen lung asupra succesului personal și profesional al elevilor. Curriculumul axat pe aceste abilități îi sprijină pe elevi nu doar în performanța academică, ci și în dezvoltarea unor competențe sociale și emoționale esențiale. În final, analiza impactului asupra practicii didactice și asupra relației cu comunitatea a relevat că un curriculum flexibil și relevant contribuie la o colaborare eficientă între profesori, elevi și părinți. Astfel, evaluarea psihologică a curriculumului devine esențială pentru a adapta conținuturile și metodele de predare la nevoile reale ale elevilor și pentru a întări relațiile dintre școală, familie și comunitate, promovând o educație integrată și eficientă. Cuvinte-cheie: evaluarea psihologică a curriculumului, echilibrul curriculumului, relevanța curriculumului, potențialul curriculumului, impactul curriculumului.