AB DENİZ GÜVENLİĞİ STRATEJİSİ: TEORİK BİR İNCELEME - Kübra Çoban Hastunç (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
AB deniz dış ve güvenlik politikası entegrasyonunu nasıl açıklayabiliriz? Yani AB’nin dış ve güvenlik politikasına yeni bir boyut olarak ‘deniz’in eklenmesini nasıl açıklayabiliriz? Denizcilik alanında entegrasyonu sağlayan temel mekanizmalar nelerdir? Üye devletlerin başlangıçta karşı çıktıkları AB Deniz Güvenliği Stratejisi’ni (ABDGS) (EU Maritime Security Strategy-EUMSS) kısa bir süre sonra kabul etmesinde hangi itici güçler etkili olmuştur? Bu makale, ABDGS’nin benimsenmesine ilişkin teorik bir çalışma yürüterek bu soruları açıklığa kavuşturmayı amaçlamaktadır.