Serebral Palsili Öğrenciler İçin Düzenlenmiş Bir Okulda Gerçekleştirilen Kaynaştırma Modeline İlişkin Paydaş Görüşleri - Tansel Yazıcıoğlu; Tevhide Kargın (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi)
Çoğunluklatam zamanlı olarak yapılan kaynaştırma eğitimi ülkemizde 1983 yılından beriuygulanmaktadır. O tarihten günümüze kaynaştırma eğitimi uygulamalarının arttığıancak kaynaştırma eğitimi modeli girişimlerinin sınırlı kaldığı dikkatçekmektedir. Bu araştırmanın genel amacı Türkiye’de ilk defa Serebral Palsiliöğrencilerin devam ettiği bir okulda pilot proje olarak geliştirilenkaynaştırma eğitimi modelinin uygulanmasına ilişkin öğretmenler, özelgereksinimli olan ve olmayan öğrenciler, özel gereksinimli olan ve olmayanöğrencilerin aileleri gibi tüm paydaşların görüşlerini belirlemektir. Bu amaçdoğrultusunda kaynaştırma eğitimi modeli uygulayan okulda görev yapanöğretmenlerin, okulda öğrenim gören öğrencilerin ve bu öğrencilerin aileleriningörüşleri alınmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden betimsel yönteminkullanıldığı araştırmada veriler görüşmeye dayalı tümevarım analiz tekniği ileanaliz edilmiştir. Uygulanan kaynaştırma eğitimi modelinin sorunlarınıçözebilmek ve modeli daha etkili hale getirebilmek için öğretmen, öğrenci veailelerin önerilerinin dikkate alınması gerekmektedir.