نقش تعدیلکننده همدلی در رابطه سرمایه روانشناختی با افسردگی و اضطراب در پرستاران - محمد آزادمنجیری; ابراهیم نامنی (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار)
زمینه  واکنش‌های هیجانی نامناسب مثل اضطراب و افسردگی، در جوامع امروز بسیار مشهود هستند و جامعه پرستاری را درگیر کرده‌اند که می‌توانند بر کیفیت مراقبت‌های بهداشتی در حال ارائه تأثیر بگذارند. با توجه به در معرض خطر بودن بهداشت روانی پرستاران، پژوهش حاضر به بررسی تعیین نقش تعدیل‌کننده همدلی در رابطه سرمایه روان‌شناختی با افسردگی و اضطراب در پرستاران می‌پردازد. روش کار این پژوهش، پژوهشی اکتشافی از نوع طرح‌های همبستگی است. با توجه به جدول مورگان، تعداد 217 نفر از پرستاران (165 زن و 52 مرد) شاغل در بیمارستان‌های شهر سبزوار در بهار سال 1396 به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌های سرمایه روان‌شناختی لوتانز و همکاران (2007)، مقیاس همدلی بارون- کوهن (2003) و مقیاس اضطراب و افسردگی بیمارستانی زیگمون و اسنایت (1983)، استفاده شد. داده‌ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره تعدیلی به کمک نرم‌افزار spss-22 تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها نتایج نشان دادند که بین سرمایه روانشناختی و افسردگی و اضطراب بیمارستانی در پرستاران، رابطه منفی معناداری وجود دارد (01/0›P). همچنین همدلی در رابطه سرمایه روان‌شناختی با نشانه‌ بالینی اضطراب و افسردگی نقش تعدیل‌کننده دارد (01/0›P). نتیجه‌گیری بر اساس یافته‌های این پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که همدلی می‌تواند رابطه سرمایه روان‌شناختی با نشانگان بالینی افسردگی و اضطراب بیمارستانی را تعدیل کند.