Niedziela w świetle ksiąg pokutnych - Marek Story (Kościół i Prawo)
Księgi pokutne, które powstały w epoce późnej starożytności chrześcijańskiej i wczesnego średniowiecza, są świadectwem kształtowania się praktyki pokutnej w Kościele. Celem artykułu, jest odpowiedź na pytanie, jaką rolę w życiu poszczególnych wyznawców Chrystusa odgrywała niedziela i jak przeżywano ten dzień w świetle wspomnianych ksiąg pokutnych. Czy w XXI w., kiedy to Dzień Pański przez wiele osób, które poprzez sakrament chrztu zostały włączone do wspólnoty Kościoła, traktowany jest często wyłącznie jako dzień wolny od pracy czy też okazywana jest wyłącznie troska o to, co cielesne a nie duchowe, czytając księgi pokutne możemy z nich czerpać wiedzę w odkrywaniu sensu niedzieli, celu jej świętowania i jej znaczenie dla życia chrześcijańskiego i ludzkiego?