EUROPEANISATION: AN ANSWER TO GLOBALISATION - Füsun Özerdem (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Avrupalılaşma, Avrupa Birliği tarafından şekillendirilen toplumsal ve ekonomik değişimlerin büyüklüğü yüzünden önemli bir dünya düzeni olarak ortaya çıkmaktadır. Buna, AB içerisinde siyasi, ekonomik, teknoloji ve uluslararası ilişkiler ile ilgili informal kural ve düzenlemeler yanında resmi kuralların oluşumu ve dağılımı neden olmaktadır. Bu bağlamda Avrupalılaşma, AB’nin bir parçası olabilme adına gerekli bir önkoşul olan sağlam demokratik ülkelerin yaratılmasını içermektedir. Ayrıca daha adaletli ve refah bir AB için etkili ve modern bir karar almayı da içermektedir. Avrupalılaşma küreselleşme baskısını daha güçlendirirken, AB’ne, bölgesel yönetiminde çok iyi bir network ve güçlü sistemini gün yüzüne çıkarması için büyük bir potansiyel sağlamıştır. Bu çalışmada da oldukça açıktır ki, Avrupalılaşma küreselleşmenin zorluklarına anahtar bir cevap niteliğindedir, ancak uygulamada yeni liberal proje olma adına daha ileri gitmede yetersizdir