РОЗВИТОК СЕГМЕНТУ E-COMMERCE: ГЛОБАЛЬНІ ВИМІРИ - Юрій Солодковський; Андрій Губарєв; Вадим Агафошин (Економіка та суспільство)
В статті досліджується проблематика розвитку сегменту e-commerce на сучасному етапі розвитку світової економіки. Проведено компаративний аналіз позицій провідних вчених щодо сутності та характеристик поняття «електронна комерція». Ідентифіковано причини, які обумовлюють різницю в трактуваннях сутності e-commerce. Виділено переваги та загрози розвитку електронної комерції для світової економіки. Акцентовано, що швидке зростання кількісних показників сектору e-commerce є контроверсійним процесом, в якому акумульовано позитивні та негативні чинники. Розглянуто ключові виклики, які пов’язані з масштабізацією електронної комерції, зокрема, і в частині технологічних складників. На основі даних щодо розвитку e-commerce в країнах Європи визначено ключові тенденції у цій сфері. Зокрема, ідентифіковано існування значних відмінностей між показниками різних країн та описано фактори, що їх визначають. Детерміновано основні пріоритети та ринкові сегменти, на яких розвивається електронна комерція.