ОПШТА НАЧЕЛА МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА И ДЈЕЛОВАЊЕ МЕЂУНАРОДНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА СОЦИЈАЛНУ СИГУРНОСТ - Игор Давидовић (Годишњак Правног факултета у Бањалуци)
Динамика развоја позитивно правног инструментарија система међународног права у посљедњим деценијама огледа се у веома значајним промјенама у садржају, структури, правним обиљежјима и идејно-вриједносним састојцима правних начела, правила и института. Објективно сазнавање квалитативних вриједности тих промјена мотивисано је потребом да у диску- сији о развојним промјенама интегралног система међународне социјалне сигурности утврдимо актуелно стање међународног социјалноправног поретка и допринос, односно задатке носи- лаца његове изградње и практичне примјене. Мада је доношење дефинитивне оцјене о процесима који се кристалишу тек као појава или тенденције крајње отежано, сасвим је извјесно да је научно истраживање немогуће провести без валоризације улоге и доприноса који ове појаве дају или су већ имале у одређивању доминантних обиљежја међународног права. Ово истичемо првенствено због тога што је сасвим јасно да фактори о којима је ријеч битно утичу на успјех или бар снажан подстицај успостављања општеобавезног међународног поретка. Сама тема покреће многа питања међу којима посебно изд авајамо сљедећа. У првом реду то је питање појма, односно природе општих правних начела, при чему се као примаран предмет посматрања и објашњења анализирају структура, садржај, вриједност и обавезност назначених одредби. Међутим, као незаобилазна претходна претпоставка постављенiх питања ред- овно је неопходна анализа облика примјене конкретног начела, у правним системима, да би се тако утрдило остварење једног вида универзалности као битног обиљежја интегралног правног начела. Другим ријечима, двострука корист сазнања добијених приказаним поступком непосредно је уочљива у нормативном испитивању елемената правног поретка с једне стране, или за практичну операционализацију током аксиолошко-правне ана- лизе поретка с друге стране.