ÖZNEL MUTLULUK ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI - Ahmet Akın; Seydi Ahmet Satıcı (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı Öznel Mutluluk Ölçeği’nin (ÖMÖ; Lyubomirsky & Lepper,1999) Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliğini incelemektir. Araştırma 340üniversite öğrencisi üzerinde yürütülmüştür. Dilsel eşdeğerlik çalışmasında,ÖMÖ’nün Türkçe ve orijinal formlarında bulunan maddeler arasındaki korelasyonkatsayıları .72 ile .82 arasında bulunmuştur. Açımlayıcı faktör analizinde 4maddenin toplam varyansın %46’sını açıkladığı ve maddelerin tek boyuttatoplandığı görülmüştür. Ölçeğin faktör yükleri .34 ile .84, madde toplamkorelasyonu puanları ise .55 ile .76 arasında sıralanmaktadır. Doğrulayıcı faktöranalizinde tek boyutlu modelin iyi uyum verdiği görülmüştür (RMSEA=.000,NFI=.99, CFI=1.00, IFI=1.00, RFI=.98, GFI=1.00, AGFI=.99 ve SRMR=.015). ÖMÖ’nüniç tutarlılık güvenirlik katsayısı .86, test-tekrar test güvenirlik katsayısı ise .73olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar ÖMÖ’nün Türkçe formunun geçerli ve güvenilirbir ölçme aracı olduğunu göstermektedir.