Film etnograficzny i problem narracji. Twórczość Jacka Olędzkiego (1933-2004) - Ryszard Ciarka (Kwartalnik Filmowy)
Autor przedstawia sylwetkę Jacka Olędzkiego, jednego z prekursorów polskiego filmu etnograficznego, postaci niezwykle zasłużonej dla współczesnej polskiej antropologii.