Konflikty organizacyjne i sposoby ich rozwiązywania w zarządzaniu zasobami ludzkimi - Ireneusz Drabik (Szkoła - Zawód - Praca)
Konflikty związane z występowaniem różnicy zdań, opinii na temat różnych problemów i sposobów ich rozwiązania są zjawiskiem charakterystycznym dla każdej organizacji. Wśród podstawowych przyczyn konfliktów organizacyjnych można wymienić trzy kategorie zmiennych: komunikacyjne, strukturalne i osobowościowe. Zauważalna jest ewolucja poglądów na pojęcie i rolę konfliktu organizacyjnego, począwszy od podejścia tradycyjnego, przez  behawioralne (zgodnie z teorią przedstawicieli szkoły stosunków międzyludzkich), aż do popularnego obecnie podejścia interakcyjnego. Fundamentalną kwestią w zarządzaniu zasobami ludzkimi pozostaje umiejętne rozwiązywanie konfliktów organizacyjnych z wykorzystaniem odpowiedniego stylu kierowania.