W poszukiwaniu własnej tożsamości. Fenomen wczesnych filmów Jerzego Skolimowskiego - Mariusz Dzięglewski (Kwartalnik Filmowy)
Dzięglewski omawia działalność artystyczną Jerzego Skolimowskiego, jednego z tych polskich reżyserów, którzy po zakończeniu tzw. polskiej szkoły filmowej próbowali odnaleźć niezależną postawę twórczą. Skolimowski był wówczas najciekawszym przedstawicielem kina autorskiego. Andrzej Leszczyc, bohater Rysopisu i Walkowera, grany przez samego Skolimowskiego, wniósł do postaci wiele osobistych cech, trosk i rozterek, które odzwierciedlały problemy całego pokolenia. Podobnie było z bohaterem Bariery i bohaterami filmu Ręce do góry, ostatniego filmu Skolimowskiego nakręconego w Polsce. Ta silna cecha pokoleniowa i odwaga w poszukiwaniu oryginalnych rozwiązań formalnych sprawia, że – jak przekonuje Dzięglewski – filmy Skolimowskiego z tamtego okresu zachowują atrakcyjność i artystyczną siłę.