Havacılıkta Kümelenme Anlayışı ve Eskişehir Havacılık Kümelenmesi Örneği - Akansel Yalçınkaya (İşletme Bilimi Dergisi)
Kümelenme yaklaşımı, spesifik sektörel ağ yapılanmalarının oluştuğu, nitelikli insan kaynağı ile kaliteli girdiler gibi kritik kaynaklarla desteklenmiş ve sektörle ilgili Ar-Ge altyapısı ve kültürünün olduğu bölgesel yoğunlaşmalar olarak tanımlanabilir. Bu çalışma, dünya ekonomisinde gitgide artan bir öneme sahip olan havacılık sektörünün genelde dünyada özelde ise ülkemizdeki kümelenmelerini ortaya koymakla birlikte kümelenme anlayışının havacılık bağlamında analiz edilmesi amacını taşımaktadır. Bu amaçla, ilk olarak, kümelenme anlayışı ve bu anlayışın havacılık penceresinden görünümü irdelenmeye çalışılmış, daha sonra, ülkemizdeki havacılık kümelenme girişimleri ile ilgili olarak bilgi verilmiştir. Son olarak, verilmiş olan bilgiler ışığında Eskişehir Havacılık Kümelenmesi örneği ele alınmış ve kümelenme bakış açısı ile analiz edilmeye çalışılmıştır.