Bulgar Yazar İvan Lesiçkof’un Gözünden Balkan Harbinde Kırcaali Müfrezesi Ve Mehmed Yaver Paşa’nın Esareti - Sinan Koçak (Journal of Universal History Studies)
Tuğgeneral Mehmed Yaver Paşa, Balkan Harbinde Osmanlı Devletinin oluşturduğu Doğu ordusuna bağlı Kırcaali Müfrezesinin komutanıdır. Yaver Paşa elindeki imkanların kısıtlı olması ve verdiği hatalı kararlar sonucunda Bulgarlara esir düşmüştür. Mağlup bir komutan olan Yaver Paşa hakkında elimizdeki bilgiler oldukça kısıtlıdır. Bu yüzden İvan Lesiçkof’un “Balkan Muharebatı Hatıratından” adlı eserinin Yaver Paşa ve Kırcaali Müfrezesi hakkında verdiği bilgiler oldukça önemlidir. Ayrıca bu eser Balkan Harbinin gerçekleştiği tarihe yakın bir zamanda neşr edildiği için birinci el kaynak niteliğindedir. Ayrıca yazar İvan Lesiçkof’un bizzat Balkan Harbine katılması ve gördüklerini kaleme alması bu eserin değerini artırmaktadır. Bununla birlikte Balkan Harbi hakkında komşumuz olan Bulgarların ne düşündüklerin anlamamız açısından da önemli bir eserdir. Makalemiz İvan Lesiçkof’un “Balkan Muharebatı Hatıratından” adlı eserinin birinci cüzü olan “Yaver Paşa’nın Esareti” adlı kısmın transkripsiyon ve değerlendirilmesi sonucunda hazırlanmıştır. Lesiçkof’un bu eseri Ankara da bulunan Milli Kütüphane’den tedarik edilmiştir. Ayrıca bu makalede telif ve tetkik eserlerden de yararlanılmıştır. Bu çalışmamızın amacı Lesiçkof’un “Balkan Muharebatı Hatıratından” adlı eserine göre Mehmed Yaver Paşa’nın Birinci Balkan Harbinde Bulgarlarla yaptığı mücadeleleri ve sonucunda esir düşmesi olayını birinci el kaynağa dayalı olarak incelemektir.