Rola instytucji w procesie promowania i rozwoju przedsiębiorczości na terenach wiejskich - Iwona Nurzyńska (Wieś i Rolnictwo)
Artykuł analizuje znaczenie instytucji w rozwoju przedsiębiorczości i wsparcia przedsiębiorstw na terenach wiejskich oraz wskazuje najważniejsze uwarunkowania instytucjonalne sprzyjające i hamujące powstawanie oraz rozwój przedsiębiorstw na wsi. Autorka na podstawie własnych badań postuluje konieczność wdrożenia innowacyjnej kompleksowej sieci wsparcia przedsiębiorstw od momentu kreowania pomysłu na biznes i kształtowanie kluczowych kompetencji biznesowych, poprzez wsparcie finansowe, do mentoringu dla istniejących już firm wiejskich. Do wdrożenia takiego systemu zaproponowano wykorzystanie Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich (KSOW).