ЗАХИСТ ПРАВ КОРИСТУВАЧІВ ЕЛЕКТРОННИХ КОМУНІКАЦІЙНИХ ПОСЛУГ В УМОВАХ ВІЙНИ - О.М. ВІННИК (Економіка та право)
Порушено проблему захисту прав користувачів електронних комунікаційних послуг в умовах надзвичайних станів, зокрема й під час війни та загроз ядерної небезпеки, спричиненої захопленням російськими окупантами Чорнобильської та Запорізької атомних станцій. З використанням деяких методів наукового пізнання виявлено загрози для користувачів таких послуг, актуальні за будь-яких станів (зловживання цифровими правами, кіберзлочинність, монополістичні зловживання у сфері електронних комунікацій, брак професіоналізму чи доброчесності у надавачів електронних комунікаційних послуг, вади правового регулювання відносин у зазначеній сфері), а також загрози, що набули особливої актуальності за воєнного стану (індивідуальна кібервразливість / кібернезахищеність більшості українців, яку російські окупанти використовують як зброю проти України); проаналізовано стан українського законодавства з точки зору захисту прав користувачів електронних комунікаційних послуг; виявлено проблеми правового регулювання із зазначених питань і запропоновано шляхи їхнього вирішення. Виявлено універсальні правові механізми захисту прав користувачів електронних комунікацій (обов’язковість авторизації та ліцензування радіочастотного спектра для надавачів електронних комунікаційних послуг, певні пов’язані з цим обов’язки, зокрема дотримання вимог технічного регулювання, прозорість відносин, що забезпечується цифровою регуляторною платформою, система органів, що опікуються сферою електронних комунікацій з метою дотримання вимог законодавства про електронні комунікації, антимонопольне регулювання цієї сфери), а також прогалини у системі захисту прав користувачів, а саме: відсутність законодавчих положень щодо цифрових прав і цифрових обов’язків громадян в Конституції України та згадки про індивідуальні кібербезпеку та кіберзахист в Законі України від 05.10.2017 № 2163-VIII «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України». Запропоновано усунути прогалини у правовому регулюванні з метою забезпечення ефективнішого захисту прав користувачів електронних комунікаційних послуг, зокрема й цифрових прав, серед яких право доступу до Інтернету та право на індивідуальні кібербезпеку й кіберзахист відіграють особливо важливу роль в умовах надзвичайних ситуацій, а особливо — в умовах російської агресії та пов’язаних із цим небезпек.