Cenzura wypowiedzi dotyczących islamu w Europejskim Trybunale Praw Człowieka: uderzający przypadek sprawy E.S. przeciwko Austrii - Grégor Puppinck (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
Europejski Trybunał Praw Człowieka nierzadko wydawał wyroki chroniące osoby, którym zarzucano bluźnierstwo zwłaszcza przeciwko religii chrześcijańskiej. Tymczasem postanowił utrzymać w mocy potępienie przez austriackie sądy decyzji skazującej za bluźnierstwo Elisabeth Sabaditsch-Wolff, która publicznie opisała znany fakt zawarcia przez Mahometa ślubu z nieletnią dziewczynką jako pedofilię. Sąd austriacki oficjalnie wyznał, że musiał te słowa potępić w imię pokoju religijnego. ETPC podtrzymał ten wyrok w imię tolerancji religijnej, niejako zawieszając wcześniejsze orzecznictwo i nie cenzurując wszelkie wypowiedzi krytykujące islam, choćby były one zgodne z prawdą. To naruszenie wolności wypowiedzi usprawiedliwia się nowym pozytywnym obowiązkiem nałożonym na Państwa przez Trybunał, a polegającym na „zapewnieniu pokojowej koegzystencji wszystkich religii i tych, którzy nie przynależą do żadnej grupy religijnej, poprzez zapewnienie wzajemnej tolerancji”. W ten sposób każda wypowiedź, nawet prawdziwa, może zostać uznana za naganną jako wyraz nietolerancji religijnej, jeżeli mogłaby prowadzić do napięć społecznych.