Dejstvo streljačke municije na drvo - Dragi Dimitrijević (Vojnotehnički Glasnik)
Rezultati merenja vremena penetracije običnih zrna za pištolj M57 7,62 mm i pušku M70 7,62 mm kroz neprekinutu drvnu masu javora i ponašanje zrna u toku kretanja, omogućili su da se zrno može smatrati materijalnom tačkom. Takođe, vrlo čvrsta korelativnost rezultata merenja i proračuna dopušta takav pristup. Sila otpora drvne mase određena je dimenzionom analizom preko Bakingemove teoreme, a koeficijenti funkcije otpora određeni su Chapman-Kirkovom metodom. Rezultati proračuna parametara kretanja, preko tako određene funkcije otpora, nalaze se u granicama ± 1% u odnosu na odgovarajuće izmerene parametre kretanja u svim mernim tačkama. Takav nivo tačnosti rezultata proračuna omogućuje primenu izračunatih funkcija otpora u praktične svrhe.