Proces pielęgnowania pacjenta po udarze niedokrwiennym mózgu – studium indywidualnego przypadku - Dorota Słodownik; Marcelina Skrzypek-Czerko; Anna Roszmann; Magdalena Kozłowska (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne)
Udar mózgu jest stanem zagrożenia życia. Chory prezentuje wiele różnorodnych problemów, stąd pielęgnowanie pacjenta po udarze niedokrwiennym mózgu wiąże się z potrzebą ich właściwego rozpoznania i koniecznością sprawowania profesjonalnej opieki w oparciu o proces pielęgnowania. Celem pracy było stworzenie propozycji procesu pielęgnowania pacjenta po udarze niedokrwiennym mózgu i jego praktyczne zastosowanie w oddziale neurologii szpitala w Morągu. Badaniem objęto pacjenta, który był dwukrotnie hospitalizowany z powodu udaru niedokrwiennego mózgu w oddziale neurologii w Morągu – w okresie od lutego do marca 2010 roku. W przedstawionej pracy posłużono się metodą studium indywidualnego przypadku. Wykorzystano następujące techniki badawcze: wywiad, analiza dokumentacji medycznej oraz obserwacja. W oparciu o zastosowane techniki badawcze wyłoniono główne problemy pielęgnacyjne: • deficyt wiedzy na temat czynników ryzyka udaru mózgu i zasad prewencji wtórnej, • brak motywacji do zmiany dotychczasowego stylu życia, • narastający deficyt w zakresie sprawności ruchowej i samoobsługi. Biorąc pod uwagę zakres działań pielęgniarskich badany chory wymagał przede wszystkim pomocy w zakresie czynności dnia codziennego oraz motywacji i edukacji na temat zasad prewencji wtórnej udaru mózgu. (PNN 2012;1(2):76-82)