Obravnava novorojenčkov z gastroshizo - Matej Pal; Maja Pajek; Polona Studen Pauletić; Diana Gvardijančič; Gorazd Kavšek; Renata Košir Pogačnik; Lilijana Kornhauser Cerar; Petja Fister, MD, PhD (Zdravniški Vestnik)
Gastroshiza je prirojena nepravilnost sprednje trebušne stene ob popku, skozi katero je izbočeno črevo, ki ni prekrito z amnijsko membrano. Dejavniki tveganja za nastanek so maternalni, okoljski in genetski. Pojavnost v zadnjih desetletjih narašča in je najvišja pri mlajših nosečnicah. V Sloveniji je pojavnost 1,8 na 10.000 živorojenih otrok. V nosečnosti ugotovimo gastroshizo z ultrazvočno preiskavo (UZ) in z ugotovljeno povišano serumsko koncentracijo alfa-fetoproteina v materini krvi. Gastroshize so redko povezane s kromosomskimi ali zunajčrevesnimi razvojnimi nepravilnostmi. Delimo jih na enostavne in kompleksne. Enostavne gastroshize so pogostejše in brez pridruženih zapletov na strani črevesa. Pri kompleksnih gastroshizah pa so pridružene nepravilnosti črevesa (zožitev ali zapora) z zapleti (razširitev, mrtvina, predrtje črevesa). Posledica razvoja črevesa zunaj trebušne votline je motnja obračanja in pričvrstitve črevesa z nevarnostjo nastanka volvulusa (zaplet črevesnih vijug). Nosečnice je treba redno spremljati, saj je zaradi gastroshize večje tveganje za zastoj rasti in za smrt ploda v maternici. Kadar ni drugih indikacij za carski rez, nosečnicam svetujemo vaginalni porod po dopolnjenem 37. tednu nosečnosti v terciarnem centru, kjer je novorojenčku na voljo celotni multidisciplinarni tim. V Sloveniji je tak terciarni center Univerzitetni klinični center Ljubljana. Po rojstvu je nujno potrebna zaščita izpostavljenega črevesa, ustrezna priprava pred operacijo in čimprejšnje kirurško zdravljenje. Zlati standard kirurškega zdravljenja je primarna vrnitev črevesa z neposrednim zaprtjem trebušne stene. Če to ni mogoče, je na voljo stopenjsko reponiranje črevesa s pomočjo plastične vrečke (tj. silo) in zapiranje trebušne stene kasneje. Umrljivost otrok z gastroshizo je nizka, čeprav je bolezen še vedno povezana s pomembno obolevnostjo. V prispevku predstavljamo obravnavo nosečnic s plodom z gastroshizo in njihovih novorojenčkov v Sloveniji.