ZÂRÎ’NİN MÂNZÛME-İ ŞEMÂİL-İ ŞERÎF’İNDE HZ. PEYGAMBER’İN AHLAKI - Hakan Temir; Muhammed Karaca (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
İnsanlığa rahmet olarak gönderilen Hz. Peygamber’in hayatı bir merak ve ihtiyaç konusu olduğundan hayatının her karesi araştırılarak tespit edilen yönleri manzum ve mensur eserlerde incelenmiştir. Kafiyeli sözler sıradan konuşmadan daha etkili, akıcı, ezberlemesi kolay ve özlü olduğundan onun hayatı bu söz söyleme sanatıyla da işlenmiştir. Zira milletler çoğu zaman kültürel miraslarını şiir ile devralıp şiir ile sonraki nesillere aktarmışlardır. Şiir, yeri geldiğinde kılıçtan daha keskin ve etkilidir. Şiirin etkisinin farkında olan Müslüman şairler, Hz. Peygamber’in huy, tabiat ve ahlakını bildirmek için “Şemâil” adı verilen bir tür geliştirmişlerdir. İşte bu çalışmada incelenmesi yapılacak olan Zârî’nin Şemâil-i Şerîf’i de benzer gayretin neticesinde oluşturulmuştur. Hz. Peygamber’i layıkıyla tanıtmayı gaye edinen Zârî, onun ahlakını farklı yönleriyle doksan iki beyitte anlatmaya gayret etmiştir. Biz de bu araştırma makalesinde onun kaleminden çıkan beyitleri inceleyerek müellifin dikkate aldığı yönleri tahlil edilmeye çalışacağız.THE MORALITY OF THE HOLY PROPHET IN ZÂRÎ’S MÂNZÛME-İ SHAMAİL ŞERÎFSince the life of holy Prophet, who was sent as a mercy to all humanity, is a subject of curiosity and need, every frame of his life has been investigated and the aspects identified have been examined through the works of verse or prose. Since rhyming words are more effective, fluent, easy to memorize and concise than ordinary speech, his life is also engraved with this elocution. Because nations often inherited their cultural heritage with poetry and transferred them to the next generations with poetry. The pen (The poetry) is mightier than the sword when it comes to it. Muslim poets, aware of the effect of poetry, developed a species called "Shamail" to attest the prophet’s habits, nature and morality. It was formed as a Rasûlt of the effort similar to Zârî’s Shamâil-i Sharif, which will be examined in this study. Zârî, aiming to introduce the Prophet to the people properly, tried to explain his morality in niney-two couplets. Therefore, in this study, the aspects taken into account by the author will be analyzed by examining the couplets mentioned above.