EVALUAREA DINAMICII RECUPERĂRII INDICATORILOR FIZIOLOGICI ȘI BIOCHIMII ÎN FRUNZELE PROVENIENȚELOR DE STEJAR PEDUNCULAT (QUERCUS ROBUR) DUPĂ ȘOCUL TERMIC - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii)
Frunzele stejarului pedunculat (Quercus robur L.) au fost prelevate din rezervația „Plaiul Fagului”, reprezentând trei proveniențe distincte: Edineț (nord), Hârjauca (centru) și Baimaclia (sud). Studiul a evaluat dinamica recuperării indicelui de clorofilă, randamentului maxim relativ al FSII, conținutului de fenoli, taninuri și apă din frunze, după expunerea acestora la șocul termic (50°C, timp de 20 și 40 de minute). Pe parcursul celor zece zile de recuperare, indicele de clorofilă a prezentat valori scăzute și variabile, cu o tendință de sporire pe gradientul sud-nord, sugerând procese mai intense de senescență în frunzele provenind din Baimaclia. Proveniența Edineț s-a evidenţiat printr-un indice de clorofilă semnificativ mai mare și niveluri uşor crescute ale randamentului maxim relativ al FSII, compușilor fenolici, taninurilor și conținutului de apă în frunze, indicând o adaptare mai eficientă la șocul termic. Proveniențele îndepărtate, Edineț și Baimaclia, au manifestat adaptări mai pronunțate în comparație cu Hârjauca, situată în proximitatea locului de cultivare. Cuvinte-cheie: Quercus robur, frunze, provenienţe, şoc termic, recuperare, indice de clorofilă, randament maxim relativ al FSII, fenoli, taninuri, conţinut de apă.