EKOLOGINĖS ETIKOS APIBRĖŽTIS IR FUNKCIJOS - Česlovas Kalenda (Problemos)
Straipsnyje aptariamos ekologinės etikos formavimosi aplinkybės ir motyvai bei jos vieta taikomojoje etikoje. Ekologinė etika suprantama kaip mokslinė tiriamoji ir akademinė dėstomoji disciplina, turinti savarankišką statusą ir objektą. Jos atsiradimas nulemtas didėjančio prieštaravimo tarp technologinės civilizacijos plėtros ir natūralios evoliucijos, kitaip tariant, prieštaravimo tarp technosferos ir biosferos. Šios etikos problematika iškilo ir plėtojosi humanitarinių ir gamtos mokslų sandūroje, humanizmo ir natūralizmo sąveikoje. Ekologinė etika atlieka visuomenėje svarbias funkcijas, iš kurių ypač pažymėtina "dviejų kultūrų" - tradicinės humanitarinės ir naujosios mokslinės - integracija. Prasminiai žodžiai: A. Schweitzeris, A. Leopoldas, R. van Potteris, taikomoji etika, ekologinė etika.