A Párt és a Munka. Szempontok Lukács György filozófiájának szisztematikus-történeti kutatásához - Ákos Forczek (Elpis)
Vizsgálódásom fókuszában a Történelem és osztálytudat „pártmetafizikája” áll. A „Módszertani megjegyzések a szervezeti kérdéshez” című kötetzáró írást szoros értelemben vett filozófiai szövegként olvasom – ami nem triviális kijelentés, hiszen az esszét jellemzően nem tekintik többnek, mint a Kommunista Internacionálé pártszervezeti téziseihez fűzött kommentárnak. Előbb megvilágítom azokat az egymástól távol eső tradíciókat (egyfelől a lenini pártelméletet, másfelől az intézményesült szabadság hegeli koncepcióját), amelyekből Lukács építkezik, majd megmutatom, hogy e hagyományelemeket miképpen alakítja tovább a filozófus, és hogyan illeszti egymásba őket. Végül tisztázom e konstrukciónak a lukácsi rendszergondolkodásban betöltött funkcióját, és megrajzolom a kései munkásság felé vezető irányvonalakat is: rámutatok, hogyan lép az Ontológiában egyfajta „munkametafizika” a „pártmetafizika” helyébe.