Ściśliwość odpadów powęglowych i ich mieszanek z popiołami lotnymi - Katarzyna Kamińska; Mariusz Cholewa; Michał Stanisławski (Acta Scientiarum Polonorum. Formatio Circumiectus)
Celem pracy było określenie parametrów ściśliwości, to jest wartości osiadań, modułów ściśliwości pierwotnej, jak i wtórnej odpadów powęglowych oraz ich mieszanek z 10, 20 i 30% dodatkiem popiołów lotnych, pochodzących z Elektrociepłowni Kraków. Badania wykonano w średniowymiarowym edometrze o wysokości i średnicy cylindra 374 mm, na próbkach formowanych przy wilgotności optymalnej i wskaźniku zagęszczenia Is = 0,95. Na podstawie badań stwierdzono, że najmniej ściśliwe były mieszanki odpadów powęglowych z 20 i 30% dodatkiem popiołu. Większą ściśliwość wykazała mieszanka z 10% dodatkiem popiołu, natomiast odpady powęglowe wykazały się pośrednią ściśliwością. Zarówno odpady powęglowe, jak i ich mieszanki z popiołami lotnymi charakteryzują się ogólnie korzystnymi parametrami geotechnicznymi i mogą być wykorzystane w budownictwie ziemnym.