SMEs Capital Structure Determinants: Empirical Evidence from Kazakhstan - Samal Kokeyeva (Nauki o Finansach)
Celem artykułu jest określenie czynników mających wpływ na strukturę kapitału małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP). Analizie poddano funkcjonujące w Kazachstanie małe i średnie firmy ze wszystkich branż. Do badań wykorzystano metody panelowe. Zbadano wpływ takich kluczowych czynników, jak: rzeczowe środki trwałe, wielkość spółki i jej zmiany, rentowność, stawka podatku dochodowego. Badania przeprowadzono w kontekście teorii kompromisu oraz teorii hierarchii struktury kapitału. Wyniki pokazują, iż mimo pewnych różnic w oddziaływaniu wybranych czynników, wiele z nich wywiera istotny wpływ na stan kazachskiego sektora MŚP.(original abstract)