Redagowany czy cenzurowany? Współpraca Marka Hłaski z „Kulturą” i „Wiadomościami” - Dariusz Pachocki (Prace Filologiczne. Literaturoznawstwo)
Autor omawia zagadnienia związane z utworami Marka Hłaski, które były poddawane różnym ingerencjom. Znakomitym przykładem są teksty pisarza publikowane na łamach „Kultury” i „Wiadomości”. Redaktorzy naczelni tych czasopism dość często postępowali wbrew woli autora. Ich interwencje, które bez wątpienia miały znamiona cenzury, dotyczyły warstwy obyczajowej. Działania Jerzego Giedroycia, Mieczysława Grydzewskiego i jego następców można dziś zrekonstruować na podstawie rękopisów i maszynopisów Hłaski oraz jego – szczęśliwie zachowanym – listom.