Prenaponska zaštita objekata priključenih na niskonaponsku mrežu - Nikola Tanasković; Iva Batić; Tomislav Rajić (Energija, Ekonomija, Ekologija)
Atmosferska pražnjenja predstavljaju prirodnu pojavu sa kojom se ljudi suočavaju još od svog nastanka. U pogledu uticaja na elektroenergetsku mrežu i elektronske uređaje predstavljaju negativan efekat zbog velike energije koju pražnjenje sa sobom nosi. Kako je elektroenergetski sistem (EES) sve razgranatiji i rasprostanjeniji, tako je i mogućnost potencijalnih udara u njegove elemente sve veća. Atmosferska pražnjenja se ne mogu sprečiti, ali adekvatnim poznavanjem mehanizma pražnjenja možemo uticati na njihovo kontrolisanje, odnosno pravilnim projektovanjem prihvatnog sistema i izborom zaštitnih uređaja možemo u dobroj meri sprečiti veće štetne posledice. Cilj ovog rada je da ponudi pregled zaštitnih uređaja koji štite od prenapona, odvodnika prenapona u elektroenergetskom sistemu. Sve je veća potreba za automatizacijom pri izboru odvodnika prenapona, te shodno tome raste i broj softverskih alata koji se baziraju na konceptima koji predlažu vodeći svetski proizvođači. U radu je prikazan i koncept zaštite objekata u niskonaponskim mrežama, kao i prateći softverski alat za automatizovan izbor zona zaštite i gromobranske instalacije.