Milliyetçi Politik Aktörlerin 2023 Tahayyülü: Türkgün Gazetesinde Milliyetçi Söylem - Gizem Orçin (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi)
2023 yılı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı olması ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri başta olmak üzere kritik öneme sahip siyasi seçimleri içermesi açısından Türkiye için özel bir yıldır. Son yıllarda sık kullanılan popülerleşmiş siyasi kavramlardan biri olan “2023 yılı” ifadesi siyasiler tarafından çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Cumhur İttifakının da merkezi temalarından birisi olan 2023, siyasi konjonktürde tarihi bir eşik olarak kabul edilmektedir. Milliyetçiliğin yeniden tahayyülüne, mitsel olanın hakikatle ilişkisine ve siyasi koalisyonun güçlenmesine aracılık eden, siyasal talebin söylem alanındaki karşılığı olan 2023, adeta annus mirabilis (mucizevi yıl) olarak düşünülmektedir. Bu çalışma, milliyetçi politik aktörlerin söyleminde 2023’ün çerçevelenme yöntemini ve milliyetçi ideallerin 2023 eksenindeki detayları irdelemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) yayın organı olan Türkgün gazetesinin internet sitesinde yer alan 2023 ile ilgili haberler, milliyetçi söylemdeki izdüşümler üzerinden analiz edilecektir. Böylece, milliyetçi söylemde 2023’ün hangi tema ve kodlarla çerçevelendiği ortaya çıkarılacaktır. Makale, milliyetçi politik aktörlerin söyleminde 2023 temasının birleştirici bir bağ, ortak gelecek inşası ve mitsel detaylarla inşa edildiğini ortaya koymaktadır. Söz konusu bulgular, ferasetli Türk milleti, tarihsel bellek, politik kahraman, mucizevi gelecek ve ötekinin inşası alt başlıkları altında kategorilendirilecek ve Wodak’ın söylem analizi yöntemi çerçevesinde incelenecektir.