Funda menty teolo giczno -społ eczn e wycho wan ia patriotyczn ego w katechezie i na lekcji religii - Ryszard Czekalski; Rafał Bednarczyk (Studia Theologica Varsaviensia)
Z działalnością pastoralną i katechetyczną Kościoła w Polsce zwłaszcza w ostatnich stuleciach było wyraźnie powiązane wychowanie patriotyczne. W szeregach duchowieństwa nigdy też nie brakowało żarliwych patriotów oddanych sprawie